•  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kalendár zvozu odpadu

Jelen

Lépjél be bátran e kapun, mert itt van a szeretetnek tája,
ha tisztességes szándékod, az Isten is megáldja.
Széles és tágas kapuja e gyönyörü tájnak,
minden érkezöt szeretettel várnak.

Látnivalók

Aki Kelenyét felkeresi, annak először is a falut körülölelő természet ötlik a szemébe. Különösen a födémesi dombokról lefelé ereszkedve lenyűgöző a táj. Kitárul előttünk az Ipoly menti katlan: messziről látszanak a Börzsöny, a Cserhát, sőt a Mátra hegyei, közelről pedig a Korponai hegyvonulat déli nyúlványai, tölgyes erdei.
Amíg a határ északi részét andezittufás képződmények alkotják, addig a déli oldalak harmadkori tengeri üledékekből képződtek. A mikó-dűlő földbe vájt pincéiben például jól látni az egykori tenger maradványait: a különböző alakzatú megkövesedett kagylókat, csigákat.

A község temploma egyes források szerint a XVIII. században 1789-ben épült barokk stílusban. A XIX.században, 1946-ban, valamint 1996-ban felújjították. Az egyhajós építmény kör alakú szentélyében látható a Mindenszenteket ( a község védőszentjei) ábrázoló oltárkép. A hajó sima mennyezetű, hozzáépített barokkos toronnyal. A XVIII. század második feléből származó rokokó, fából faragott Madonna-szobor (öltöztető Szűz Mária) az egyik mellék oltáron található. A négy evangelistát ábrázoló barokk faszobrot a kórus deszkamellvédjén helyezték el. A templomkertben áll az 1945-ben emelt vaskorpuszos márványkerszt és egy újabb kori lourdes-i barlang.

A község főterén 2005-ben szobrot emeltek Szent Anna tiszteletére, amely Szent Annát ábrázolja a gyermek Máriával. A hófehér szobor Trencsénben készült Milan Klacko műhelyében . A szobor köré tetszetős park épült, amely egyféle szakrális hellyé is változott.

A valamikor tanítólakás épületében 2005-ben falumúzeumot alkítottak ki. ahol az elmúlt idők gyönyörü és értékes tárgyai találhatók. A múzeum udvarán állítják fel minden évben a fából készült betlehemet karácsony táján.

A múzeum bármikor megtekinthető, a látogatást a községi hivatalban kell jelezni.

További látnivaló a község határában felújjított Szent Orbán kápolna, valmint a temetőben 1993- ban megépített első és második világháborúban elesett hősök emlékműve.
Vaskorpusszal ellátott kőfeszület áll a falu előtt, a déli részen, a Kopanyica felett. A födémesi főút mellett pedig egy fakereszt ugyancsak vaskorpusszal. 

Súčasnosť
Súčasnosť
Súčasnosť
Súčasnosť
Súčasnosť
Súčasnosť
Súčasnosť
Súčasnosť
Súčasnosť
Súčasnosť
Súčasnosť
Súčasnosť
Súčasnosť
Súčasnosť
Súčasnosť
Súčasnosť
Súčasnosť

Úradné hodiny

Každý pracovný deň

08:00 - 12:00 | 13.00 - 15:00

Fotogaléria

Kalendár